onsdag, oktober 26, 2005

Vem vaktar våra busar?


Som boende i Vallentuna hamnade jag mitt i tumultet förra sommaren. Rymningarnas sommar. Tre interner rymde från Norrtäljeanstalten genom att en bil körde sönder grindarna. Vakterna kunde bara stå och se på när de fyra brottslingarna flydde i riktning mot just Vallentuna.
Österåkeranstalten drabbades även den av rymningar under sommaren, vilket ledde till polisjakt i skogarna runt Vallentuna.
Hall-fängelset fick den största uppmärksamheten då bl a Tony Olsson, polismördaren i Malexander, rymde. Vid rymningen använde Tony Olsson en pistol han haft gömd i ett lönnfack i sin tv-apparat.
Österåker-rymlingarna hittade och greps i Kaxholmen (där jag hade befunnit mig tidigare under dagen) och Gränna.
"Tv-bilderna fick mig att må illa", en av rymmarnas bror syftandes på de jublande och applåderande åskådare till gripningen som kablades ut direkt efter.
Tough shit!

"Att rymma från ett fängelsestraff måste kriminaliseras." - Torkild Strandberg (fp)
Att det inte är en självklarhet att man straffas för en rymning är upprörande. I de fall där påbackning på straff sker vid en rymning beror det på brott begågna under rymningen eller eventuell påbackning motsvarande den tid internen var på flykt. Det är alltså INTE kriminellt att rymma från ett fängelse i Sverige. Håll i hatten....

* Ge vakterna på fängelserna vapen. Kanske inte de som vandrar runt tillsammans med internerna, då risken för vapen stöld och överfall skulle öka, men några som vaktar utanför. Att stå skyddat och skjuta mot medhjälpare till rymmare skulle nog verka avskräckande om inte annat. Väg kostnaden av två vakter mot de miljoner som spenderades på polisjakter den sommaren.
* Utfärda kännbara straff för dom som planerar eller rymmer. De grips oftast förr eller senare och vet man då att man blir påbackad 10 år till så tänker man nog över rymningsbeslutet en eller två gånger.
* Välj vakter med omsorg. Statusen är låg och många unga, lättpåverkade, människor håller i nycklarna och ska hantera internerna.

Sluta dalta med internerna och ha hårdare koll på vilka som vaktar. Insmugglade telefoner, information och t.o.m vapen i Tony-fallet är inte acceptabelt! Tryggheten hos medborgarna ligger i att man låser in brottslingarna och håller dom på plats.

"Man hittade honom en våning upp. Han hade gjort en Gustav Vasa, och gömt sig i höet helt enkelt.", intressant reflektion efter gripandet av Tony Olsson.


Motion om att kriminalisera rymningar
Helikopter hämtade Bodström istället för att jaga rymlingar
Livstidsdömd mördare rymmer från permission

English Summary:
Don't let the get away.

2 Comments:

At 10:29 fm, Blogger Robban said...

Ja det är fan skandal, våra fängelser verkar vara som in ICA butik det är bara att gå in och ut.

 
At 2:52 em, Blogger Andrea said...

hihi. Den där bilden är tagen då fångarna åker fast i en trädgård i Kaxholmen... där förövrigt Jesper bor. Tur att inte något hände honom! Vad skulle vi gjort utan Jesper i vår klass?

 

Skicka en kommentar

<< Home