torsdag, oktober 20, 2005

Livstids fängelse?




Vems livstid är det man räknar på när man dömmer till livstid i Sverige? Medel-livslängden har för visso ökat under historien men när var medellivslängden 20 år? Att en livstidsdömd, för mord,
släpps efter 11(!) år är väl synnerligen underligt? Att den som just nu sitter inne med den högsta tiden bakom lås och bom suttit 25 år är också intressant. 25 år? En livstid? Man döms inte till livstid för inte. Det är knappast stöld eller förargelseväckande beteende som ligger bakom domen.
Vård eller förvaring då? Om livstid vore livstid skulle det vara ganska dyrt men kommer en kille, efter 20 år bakom lås och bom, in i samhället och börjar göra nytta för sig igen? Risken för återfall eller socialbidrag m.m. känns hög och då föredrar jag, och säkert anhöriga till den som föll offer för den dömda, säkerheten av att ha människan inlåst. På livstid.
Dödsstraff känns som en tung fråga, alldeles för tung för svensk kriminalpolitik, men att låsa in mördare m fl till dom dör har jag inget emot.
Att en människa ändrar sig under sin livstid är också ett dilemma. Naturligvis ska en livstidsdom vara välgrundad. Ålder, tidigare register och eventuella sjukdomar kan tas i beaktning men livstid ska vara livstid och 25 år ska vara 25 år.
(kanske ska man anamma det stora landet i väst och införa adderandet i straffet. Tre mord =50*3=150 år... så kan man få komma ut efter 2/3 av straffet...)

Pang bom.

En särdeles tungläst blog idag men det kommer bli ytligare igen, tålamod...

"inspirationen är sänkt av depressionens krafter" English Summary: Lock up those bastards!

1 Comments:

At 5:04 em, Blogger Robban said...

Ja dödstraff är dåligt, för brottslingarna är det ju värre att spendera resten av sitt liv i fångenskap. Håller med dig livstid ska vara livstid så sant som att Tomas Ledin alltid är Tomas Ledin.. Krångligt ämne det där, men ack så viktigt.VID GUUD, så viktigt!

 

Skicka en kommentar

<< Home