fredag, januari 06, 2006

fiktiv lycka?


jo, d va jerka och min bil på förra bloggbilden...

Lycka som en konstruktion av ens inre, ens medvetande? Kan man inbilla sig lycka eller är den ett fysiskt fenomen? Kommer lyckan av att kroppens blod rusar snabbare eller rusar blodet snabbar till följd av lycka? Om ingenting är verkligt, utan resultat av hur vi uppfattar partiklar i rörelse, borde man kunna påverka i princip allt. Varför funkar inte det då? Tror på ödet och att allt sker med en mening, en tanke, ett syfte, men så har jag heller inte satts på något eldprov. Lätt att säga så när ett krossat hjärta följt av en lång sorg är det närmsta man kommit personlig katastrof. Ska i allafall va lycklig ett bra jävla tag nu....

lycka... kan jag tycka...

julklappen va fin minsann, oväntad och trevlig. att dom kan dom där haningarna.... illa att dom kallar sig stockholmare dock, skulle ja ALDRIG göra (vallentuna var det ja bodde i om någon fått för sig något annat). lika nära till tälje kan ja tycka.. nä, revidering.

sitta och leta definitioner på diskurs en fredagkväll halv elva? nä, får på msn istället...

mycket läsning har det blivit och politikens medialisering, minskat valdeltagande och minskat engagemang. vad det beror på tänker jag inte fundera över här men varför jag inte kan allt om alla partier är enkelt. de känns för lika och även om det mesta jag, och många med mig, tänker är politik vet man inte riktigt i vilket parti man ska placera sina tankar. Individualist, kanske. Men socialist? Ibland. Min grund står i eget ansvar och egen vilja. Det ska löna sig att arbeta, löna sig att kämpa och har man inte viljan får man leva därefter. Men sen kommer man till dom som inte kan jobba, och vem som ska avgöra det. Ingen risk att sverige får hemlösa (förutom de vi har som jag anser gör sig hemlösa) men högre krav tror jag på. Vi kan inte konkurrera med andra länder med våra skatter som dom är. för dyrt att anställa gör att vi kommer i en ond cirkel med minskat antal jobb, konkurser och flytter av produktioner. Antalet företag som flyr sverige ökar hela tiden och produktion, som var sveriges styrka, är nu på väg ut ur landet. vad finns kvar? vad ska vi jobba me? utbilda sig till informatör när de stora företagen flyttar? snart bara offentliga sektorn kvar och enmannaföretag eller mindre hantverksföretag, taxibolag och butiker. Men om ingen har jobb tjänar de inga pengar och kan inte handla så mycket kläder så försvinner de butikerna med. Textilindustrin är ett annat exempel på sverigeindustri som är borta. Men, jag är liksom många runt mig otroligt lättpåverkad av politiska argument och säkert får jag en comment som tar mig över hela den politiska paletten.


3 saker jag saknar i duschen:
*högtalartelefon - då det alltid ringer i samma stund
man vrider på vattnet (nej, ingen nr-pres)
*värmeskåp för schampooflaskan - rumstempererad schampoo i
38 grader vatten.. brrr..
*msn - när saknar man inte msn?

6 Comments:

At 11:07 em, Blogger Marie said...

tung blogg en fredagskväll, ja. ska kommentera något väldigt djupt och klokt när jag är mer vaken. intressant ämne iaf :). En radio i duschen, det skulle vara perfekt. kram

 
At 11:12 em, Blogger Jonatan said...

bönder klarar sig me föresten.. eu-bidrag och självförsörjande...

 
At 4:46 em, Anonymous Anonym said...

jag tror mer på att lycka är ett fysiskt fenomen...och håller inte med om att allt sker med en mening...då skulle jag vilja ha några förklaringar!! Lycka e bra dock, ja gillart!

Julklappar e chefigt o särskilt när de är oväntade..haninge är sthlm (stor)...prego!?

diskurs en fredagkväll...sorgligt..gör om, gör rätt!

 
At 5:24 em, Blogger Marie said...

man ska ju hålla vad man lovar..så de är väl bästa ja gör det. håll i dej...

Lyckobegreppet är knepigt, svårt ibland att veta som du säger om man inbillar sig eller verkligen känner det. Men kanske inte spelar någon roll, så länge man känner sig lycklig så är man ju det! All form av lycka borde ju vara lycka...på något sätt...kan ja tycka :P

Vad det gäller politiska partier tror jag att de "måste" hitta vissa frågor att fokusera på, så att folk (i denna medialiserade, informationsspäckade värld....) hittar fram till dem. Moderaterna profilerar sig som "skattesänkarparti", Miljöpartiet (lite otippat) på "miljön", Sossarna på "solidaritet", Kristdemorkaterna på "familjen" osv osv. Tror att många väljer partier efter vissa sakfrågor, dels eftersom ingen kan läsa in allt som alla partier står för, dels eftersom de tycker lika i vissa saker och dels eftsom man inte håller med i allt. Gäller att hitta det parti som bäst stämmer överens med ens egna åsikter, o det är väldigt svårt.

phew.

Göra sig själv hemlös? skulle gärna höra dina argument där, själv skulle jag säga att ingen "gör sig hemlös". Först o främst är det inget att sträva efter, sedan tror jag också att de verkligen försökt hålla huvudet över isen, men till sist inte varit starka nog (kanske inte fått den hjälp de behöver eller likande) utan dragits ned till samhällets botten.
De som inte kan jobba är en stor grupp i samhället. Jag kan inte tala för dem, men jag skulle nog säga att typ 99% av alla sjukskrivna/förtidspensionerade/arbetslösa mycket hellre skulle vilja arbeta om de kunde.

Vårt välfärdssystem är ett av de bästa i världen och knappt något land kan konkurrera med det och detta tack vare våra höga skatter. Jag håller med om att skatterna i vissa fall begränsar möjligheter, det är en svår balansgång att få kravet på socialt skyddet och priatvat marknad att gå ihop.

Aja, lite tankar här var det...

 
At 11:59 em, Blogger Magnus said...

"om ingenting är verkliget /.../ borde vi kunna påverka i princip allt"

Intressant slutsats men hur menar du egentligen? För om ingenting är verkligt, hur kan man då påverka någonting över huvudtaget? Menar du att det vi ser, känner och upplever egentligen inte existerar?

Det verkar så men i så fall verkar det inte rimligt att tro att du skulle vara den enda tänkande varelsen på jorden. Om du var det borde du i och för sig kunna förändra världen men det känns absurt att det skulle kunna vara så.

Kanske menar du att det vi ser, känner och upplever inte existerar och att även dina upplevelser av dig själv inte är beskaffade så som du tror, i så fall tänker du logiskt men hur skulle du kunna förändra någonting då eftersom du i så fall inte är på det klara med vad verklig förändring innebär, och dessutom omöjligt kan inse dina egna handlingars konsekvenser.

Det var en stor och klurig fråga du tog upp Jonte. Stor fråga från en stor man.

 
At 11:07 fm, Blogger Jonatan said...

a, måste få förtydliga mi lite där. när det gäller känslor är inga känslor "verkliga".. Partiklarna i rörelse menar jag är en verklighet som också skapas av oss själva på ett sätt, hur vi uppfattar dom och ser dom (vi kan ju omöjligt veta om vi ser samma sak du och jag) men att förändra den fysiska utformningen på något kan jag hålla med om att det verkar flummigt, men kanske sitter bara våra bilder av fysiska ting så djupt rotade att vi är låsta att inte förändra.. (men som sagt, något flummigt och kan inte riktigt tro det hur coolt det än skulle varit).
för att dra det hela lite längre och "tro att du skulle vara den enda tänkande varelsen på jorden" så är det inte en omöjlig tanke, lite kul och sitta och fundera om människor i min omgivning exiserar näör jag inte ser dem, det går hellre aldrig att veta. likt statister sätts de in där de passar och allt som sker utan för min egna sfär på ett par kvm är fiktivt, dvs allt finns just när jag ska ta del av det. Lite spännande men obevisbart och inte så smickrande för mina vänner ;) skulle i så fall förklara varför jag fått både smartheten och ett fördelaktiga yttre när du bara fick det senare.. ok, lite bright eru allt.

 

Skicka en kommentar

<< Home