söndag, januari 01, 2006

ett nödvändigt ont?


En 22-åring ihjälskjuten av polis strax före elva på söndagsmorgonen. En kniv, ett skott och en död ung människa. Återigen kommer debatten om polisens vapenanvändning blossa upp. 2001 var det i en trappuppgång på råslätt. Nödvärn har det hetat i de senaste dödskjutningarna av polisen och endast då en man blev skjuten till döds i ryggen då han försökte springa från polisen har fängelsestraff utdömts.”Hade vi haft andra vapen skulle människor inte behöva dö”. Pepparsprej eller gummikulor kanske kan vara ett alternativ. En gummikula i hög hastighet kan skrämma och undanleda uppmärksamheten från en farlig person utan att döda. Pepparsprej i ögonen ger stora möjligheter att oskadliggöra personen. Istället skjuts i snitt en människa ihjäl av polis i sverige, sedan november 2003 dessutom med en extra farlig ammunition som fläker upp såren för att undvika att kulan lämnar kroppen och träffar något annat, till kostnad av ett liv?
Jag tror inte att dödskjutningarna kunnat förhindras genom annat agerande av polisen, kanske hade polisers liv spillts istället och så länge de arbetar med samhällets skydd är deras liv viktigare än en brottslings (i mina ögon i allafall, även om dödsstraff, som det kan anses vara om en brottsling skjuts till döds av polis, aldrig är "rättvist"). Men med andra vapen hade kanske några liv gått att rädda. Att utvecklingen går mot "farligare" ammunition som liknar den man använder mot större djur för att säkert döda känns farligt. Jag tror inte att en polis som skjutit ihjäl någon kan trösta sig med att han räddade ett annat liv. En dödskjutning sätter sina spår och både polis och brottsling blir till offer. Offer för en tuffare utveckling, kanske USA-inspirerad där skjutningar är betydligt vanligare.

Aftonbladet om dödskjutnigen:
Polisen sköt ihjäl 22-åring - Lindesbergsskjutningen 10.50 i förmiddags.
"Dödsskjutningar kan undvikas" - något mellan bating och pistol önskas
Ammunitionen farligare - ammunitionen som jämförs med en köttkvarn
"Det var en avrättning" - 22-åringens pappa

och så var det 2006...

Vad är det med vuxna pojkar och raketer? Fylla, krut och eld är en kombination som inte passar sig för en balkong in mot en alldeles för liten innegård. En i taket, en hos grannen och en i handen. Tur då att pojkarna snålat på, de för övrigt ganska tråkiga, "2-öres raketern". Mycket ljud, ett poff och... ..just ingenting. Inga färger, knappt någon rök och ingen nyårsstämmning. Fast lite kul var det allt då man stod innanför glaset och såg 8 ö-bor skutta runt i strobskenet från en tappad blister-bomb.

en kaffe på claras?

Timmar i telefon. Nä, det var verkligen länge sedan. Kan handlat om något krossat hjärta sist men dagens var av roligare karaktär. En 08:a som pratar rikssvenska och har mer erfarenhet än alla urinvånarna i alaska tillsammans. En 08:a som vågat sig utanför tullarna (bor visst där btw) och seglat (läs flugit alt. åkt bil) jorden runt (i princip) och träffat folk från hela världen (läs utanför mkv och kårens väggar).

en obesvarad msn-fråga...

4 Comments:

At 10:32 em, Blogger Jay said...

De ska skydda oss men vad händer när de "råkar" träffa oss oskyldiga?

Raketer är inget bra speciellt inte hemmagjorda.

Msn frågan kommer besvaras var så säker jonte. Våga

 
At 11:15 em, Blogger Magnus said...

Det är de där kursiva meningarna som helt slumpvist är utplacerade, utan relation till verkligheten... eller´hur var det?

 
At 11:44 em, Anonymous Anonym said...

jocke: msn-frågan spelar kvitta egentligen, mest nyfiken och raketer ska man köpa, håller me..

mange: d va ett j*vla tjöt om kursiva meddelande och jag står fast. dom står som dom står av en slump =)

 
At 2:24 em, Anonymous Anonym said...

Prata i tfn länge kan vara underskattat..!? Mer erfarenhet än alla urinevånare i Alaska..haha..gillar liknelsen men det vette sjutton?

Ses imorrn!

 

Skicka en kommentar

<< Home