torsdag, maj 25, 2006

vart tar de hemlösa vägen?

Debatten om hemlöshet fortsätter på Jonatan;JKPG men efter som få personer läser gamla comments väljer jag att publicera det senaste i debatten här. Håll till godo.

At 12:13 PM, Max Hobstig said...
Rolf Nilsson!Håll med om att det är mycket snack i liten verkstad vad gäller de hemlösas situation. Det vet du och det vet jag!

mvh Max Hobstig
http://uppkopplad.blogspot.com/2006/04/homeless-hemls.html

At 7:58 PM, Anonymous said...
Ja det är ju helt uppenbart men det som de håller på med måste synliggöras på alla håll och kanter. Nu kommer en allvarlig och synnerligen viktig fråga:Ingår det i vår socialtjänsts uppdrag att vara behjälpliga med att vräka människor?

Socialtjänsten avslår inte sällan ansökningar om ekonomiskt bistånd till hyror eller hyresskulder trots att den bidragssökande då kommer att bli vräkt. Detta sker utan att man försäkrat sig om att personen har någonstans att ta vägen och att man vet att personen riskerar att bli långvarigt hemlös. Det har genomförts ungefär 22 000 vräkningar sen år 2000 i Sverige. Mellan 7 500 – 10 000 barn berörs av dessa vräkningar.Vart tar alla människor vägen?

De kan inte vara med i den sista nationella räkningen av hemlösa i Sverige (17 800 enligt Socialstyrelsen).Många av dessa vräkningar hade kunnat förhindras med stöd i lagen. 85 % av vräkningarna sker på grund av sena eller uteblivna hyresinbetalningar.En hyresvärd som bestämt sig för att vräka är enligt hyreslagen skyldig att underrätta socialnämnden. Socialnämnden har i sin tur ett starkt juridiskt kort som kan spelas ut mot hyresvärden - innan vräkningen är ett faktum. Med stöd av Jordabalken (1970:994) (JB) 12:44 st 4 p1 kan staden åta sig betalningsansvaret för den aktuella bostaden, oavsett vilken inställning hyresvärden har. Ett sådant åtagande fråntar inte hyresgästen ansvar för hyresinbetalningen, men hyresvärden får en ”solvent motpart”. JB skulle kunna vara ett kraftfullt verktyg i socialt arbete med vräkningshotade hushåll. Socialtjänsten borde genom vräkningsmeddelandena från hyresvärdarna ha känt till alla vräkningarna, men har av något skäl valt att inte använda paragrafen. Vräkningarna har med andra ord skett med socialtjänstens goda minne. Varför?Eftersom socialtjänsten har det yttersta ansvaret för människor i kommunen så hänvisas bostadslösa människor dit. Därmed har de blivit ”klienter”, ”ärenden” med sociala problem som passar den (o)verksamhet som socialtjänsten har och de kostsamma ”boenden” som de förfogar över. På ett strukturellt plan har man därmed skapat ett stort socialt och oekonomiskt problem av ett litet ekonomiskt. Vilka får betala priset?

Rolf NilssonOrdf. Föreningen Stockholms hemlösa.

1 Comments:

At 7:21 em, Blogger Max Hobstig said...

Bra Rolf. Kör så det ryker :-)

Vad har hänt sedan jag var aktiv? Inte ett skit. Politiken står helt still och socialtjänsten smiter undan sina stökiga klienter.
Jag bifogar en gammal grej.

Behandlingshem anmält till Länsstyrelsen! Läs vidare på länken Skarpnäcksgården

 

Skicka en kommentar

<< Home