fredag, december 09, 2005

vem är ansvarig för vad?


when the night has come....

Vad skulle man säga om man hade 2 miljarder lyssnare? Tänkvärt. Första tanken var att inte klyscha. Inte prata miss universum. Krig, svält o s v. Men när man tänker på vad som rör flest människor i störst utsträckning så...

Kungliga högheter! Mina herrar och damer!


Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden. /Dostojevskij

Vem är ansvarig för vad?
Mödrar och fäder för uppfostran?
Lärare och ledare för socialisering och utbildning?
Människor, barn eller vuxna, för gemenskap, låt alla ta del av gemenskapen, inte lämna ute i kylan, inte trycka ner, inte nedvärdera?

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Vilket är det nya sättet att tänka? Att lösa konflikter med våld är genomgående från syskonbråk i hemmet till skolgårdar vidare i ungdomars krogliv. Därifrån följer det med in i dessas hem och även ut i ett större plan. Ett globalt sådant. Krig.
Finns inga andra möjligheter till konflikthantering av det här slaget? Är bristande kommunikation en del av problemet? Ökad förståelse för olika kulturer och religioner genom kunskap kanske kan vara en väg till en bättre värld. Man måste dock börja från grunden. Världen balanserar på en osäker grund vilken är på väg att rasera. Genom att från födseln av barn i öst, väst, norr och söder lära dem att ta värdera varandra likt bröder och systrar som i sin tur fostrar sina barn enligt samma modell kan vi i framtiden komma närmare varandra. Över nations-, kulturella och religiösa gränser.

Om grunden byggs upp på nytt får vi inte låta den formas av de metoder och modeller vi nu lever efter. En förändring kan inte bara ske hos dem som nyss fötts till ett liv här på jorden utan hos dem som har tid kvar och som är ansvariga för den utveckling vi kan utläsa. Makt och pengar får inte driva människan till vanvett. Våld får inte bli den enkla vägen ur ett problem. Våld föder våld och slår tillbaka mot den som utövar det och, likt en snöboll som kommit i rullning, byggs den ut vid varje varv och blir en okontrollerbar koloss. Se lösningar i kommunikation. Dialog. Samtal. Språket är ett vapen som åtminstone inte skadar fysiskt.

Att lösa världsfreden genom att tala om för människor att ändra sin attityd går förstås inte men, som inledningen antydde, Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden och alla måste dra sitt strå till den stack vi valt att kalla jorden.

Terrorism, krig, våld, mord, våldtäkt, mobbing och förtryck är alla exempel på samma problem. Problem som bara människan kan motverka. Som den mänskliga individen måste ta sitt ansvar för och kämpa för att trycka tillbaka.
Kungliga högheter! Mina herrar och damer! Låt oss skåla för en bättre värld. För ansvar och solidaritet med våra medmänniskor. För kampen mot världsfreden!

- Jonatan Wettelind, Nobelprize 2007


en särdeles okryptisk blog...

Så var det fredag. Igen. En fredag i spänningen och förväntans tecken. En tomtevaka skall genomgås med sång, dryck och humor. Senare under kvällen dras de papperslappar som avgör hur Sveriges väg till guld kommer se ut kommande år.

Sägs om:
Brasilien
Paraguay
Sverige
USA

Americo vs. Europa. Sweet.


Barnen kring granen på filt av siden
sitter o väntar, så långsam är tiden
men inte på klapparna de sedan ska få
utan på julsändning från RadioK


English Summary:
See you on the tomte-vaka!