onsdag, november 30, 2005

Drömmar i skyn?




fan fan, fan fan, d skulle vart du.... - Thåström

Flygare utan vingar. En liten pojke som sitter och tittar ut genom det runda fönstret och ser världen. Visserligen en mycket begränsad del av världen, arlanda flygplats för att vara exakt, men ändock världen. Ut från de olika terminalerna spirar start- och landningsbanor som tar människor genom luft och över gränser för att slutligen ta mark, kanske i ett annat klimat, kanske i en annan kultur. Skakningarna i planet och motorernas dova ljud påminner en om att man, med hjälp av människors utveckling, befinner sig 10 000-tals fot över den mark som det var tänkt att man skulle spendera sitt liv på. Trots att man befinner sig så oändligt långt från rymden känner man ändå magin i att vara lite lite närmare.
På terminalen man nyss lämnat rör sig människor på väg. På väg ut i den värld pojken ser från sitt lilla runda fönster.
10 år senare, hundratals flygningar senare, blev resan av längre sort. För första gången korsade pojken, som antagit en nästan vuxen form, atlanten. I ett flygplan som fick de han befunnit sig i tidigare att framstå som leksaksplan. Halva jordklotet korsades, med baileys och helt ok flygplansmat, och han kunde ta steget ut i ett nytt land, en ny världsdel.
Jag skulle vilja kunna flyga nu. Flyga bort från kylan till värmen. Bort från grått och tråkigt till neon och fart. Bort från rosa och svarta böcker till serietidningar och deckare. Ensam?

Sömn. Så underbart det är ändå. Somna på bussen, framför en film, på någons arm, på flyget, på köksgolvet. Vill sova mer.

Så låg snön äntligen där. Jag visste inte att jag saknade den, att jag behövde den men det gjorde jag. Den lyser upp och ger ett lugnt och mysigt intryck. Knaket under fötterna när man går och kylan i kinderna. Lite får man klaga när man fryser men fryser gör man ändå mindre när det är snö. Åtminstone känns det så och det är väl känslorna som gäller? Dom man ska följa? Kallt blir varmt. Novembers sista dag och 2 timmar återstår. Sedan är det årets sista månad med allt vad det innebär. Lucia, jul och nyår. Trevliga tillställningar allihop. Åtminstone var det så. Då. Förr. Kanske i år också, det återstår att se. Mycket återstår att se om man ser framåt. Snart fredag och tenta. Återstår att se hur det går. Återstår att se vart livet tar vägen med jonatan. Sväng då.

En hand i en dröm som ställer till det...

English Summary:
Fly away from the dreams and into reality.